Surfa i storm

Vindar, surfing och Varberg. Allt handlar om vind. Alla berörs vi av de starka krafterna antingen vi förfasas eller njuter av vindarna. Hur funkar det att surfa i 30 m/s?

Nedan berättar två av Varbergs surfentusiaster hur det är att ge sig ut i vindarstyrkor närmare 30 s/m. Se filmer... 2011 års sista film, vid strandpromenaden och "Ankaret" och höstens film när stormen Berit blåste in.

Berit hits Varberg Sweden from Surfskolan Crew on Vimeo.

Anchor point Varberg from Surfskolan Crew on Vimeo.Nu brassar vädrets makter på med starka vindar. Att få tag i en surfare på land är en utmaning när vindarna sveper in över Varberg. På Surfers hittade vi Patrik Johansson och Henrik Fahlén på Fahlénsurf som fått hålla sig inomhus. En stund i alla fall...


Patrik Johansson om surfing i vintertid...

Hur är surfläget i vinterVarberg?
- Efter en vindfattig månad är läget nu kanon. Varmt i luften och i vattnet och lågtryck som kommer in från väster - bättre kan det inte vara.

Hur "hanterade" ni stormen Berit?
- Efter och förre stormen var det riktigt bra surf, kite och vindsurfing. Samtliga i personalen var på vattnet på ett eller annat sätt för att kita, vindsurfa eller vågsurfa - så visst tog vi tillfället i akt!

Hur blir surfingen vid vindstyrkor på 30 m/s?
- Inte så bra som när det blåser 15 m/s. Det blir ryckigt och tufft att vara på vattnet. Vågorna blir inte heller så bra som många tror - vinden trycker ner vågorna och de blåser sönder. Bästa surf är mellan 12 och 18 m/s.

Hur förändras surfingen när stormen lagt sig?
- Dessvärre är det inte surfbart så länge efter det att vinden lagt sig, ett par timmar max. Skulle vi däremot ta bort Danmark så hade vi haft fantastiska förhållanden för surfing länge. Men vinden ser ut att hålla i sig hela veckan - så det är riktigt bra. Hela personalen, förutom jag är faktiskt i Apelviken och surfar.

 

Henrik Falhlén om surfing i vintertid ...

Hur é surfläget i vinterVarberg?
- Nu är vinden och vågorna äntligen tillbaka!!! Berit levererade och det är mer väder på G!

Hur "hanterade" ni stormen Berit?
- Vi på FahlénSurf var ute och vindsurfade och kitade under stormen.

Hur blir surfingen vid 30 s/m?
- Det blir mest överlevnadssurfing, vågorna är 3-4 meter och är brutala men det är riktigt skoj!

Hur förändras surfingen när stormen lagt sig?
- Vågorna lägger sig ganska snart när vinden bedarrat. De håller i sig i ca 1 timme och kan bli riktigt fina den stunden.

 

LÄS MER OM SURFING I VARBERG...


www.fahlensurf.se

www.surfers.se

www.surfskolan.nu

Sidan uppdaterad 2015-10-06