Varbergs teater

I Varberg finns en av Sveriges bäst bevarade landsortsteatrar!

Den vackra teaterbyggnaden togs i bruk 1895 och ligger i stadens centrum, fyra kvarter norr om kyrkan. Den är lätt igenkännlig i stadsbilden och tillhör pärlorna av kommunens offentliga byggnader.

FRÅN TILLFÄLLIGA LOKALER TILL EGET TEATERHUS
Innan Varberg hade någon egen teaterbyggnad var de resande teatersällskapen hänvisade till olika lokaler för sina framträdanden. På 1870-talet blev teaterverksamheten allt livligare, och tankarna på att bygga en särskild teaterbyggnad föddes. Det skulle dock dröja drygt 20 år innan bygget blev verklighet.

Den som till slut fick äran att rita en teater var arkitekt Lars Kellman från Skövde. Ritningarna gjordes 1891 och byggnaden uppfördes under åren 1892-1894. Arbetet med inredningen pågick dock in på 1895. Varbergs Teater invigdes den 17 juli 1895.

TEATERNS EXTERIÖR OCH INTERIÖR
Varbergs Teater har en imponerande fasadarkitektur i nyrenässans med en verkningsfull kontrastverkan mellan rött och gult tegel och ljus puts.

Interiören är mycket påkostad och inspirerad av barock och jugend. Teatersalongen med vägg och takmålningar har en rik dekor i guld och rött. Ridån är en kopia av den som finns på Dramaten i Stockholm. Sittplatserna är placerade i tre våningar med en parkettvåning och två balkonger.

TEATERN IDAG
Idag används Varbergs Teater, förutom till teaterföreställningar, även bland annat som föreläsnings- och konsertlokal och är känd för sin goda akustik. Sedan 1979 är den sammanlänkad med Varbergs Bibliotek, som åren 2010–2011 byggdes om till Kulturhuset Komedianten. Teatern fungerar som ett viktigt kulturkomplement till Komedianten och gör att alla faciliteter kan utnyttjas.

I mars 2009 förordade Länsstyrelsen att Varbergs Teater förklaras som byggnadsminne. Den 17 maj 2011 gav Varbergs kommunfullmäktige sitt stöd för detta.

Sidan uppdaterad 2016-08-08